E-handelsstatistik

Vi är bra på att handla tack vare vår goda ekonomi. I Sverige handlas det för miljardbelopp varje år och våra produkter är lika populära för oss som för andra länder. Vi har samlat lite intressant statistik och komprimerat det till ett litet inlägg. 

Handeln som sker över nätet har ökat med över 10 procent varje år och för två år sedan stod den för 7,7 procent av Sveriges totala ekonomi: det är runt 275 miljarder! 70 procent av svenskarna har handlat på nätet och runt 20 procent har handlat med mobilen, en siffra som man tror kommer att växa markant allteftersom mobilbetalningar blir enklare.

Vi ligger på en stadig tredje plats på 94 procent  när det kommer till andel internetanvändare, toppad endast av Norge och Island.

Det finns en ganska klar köpskillnad mellan män och kvinnor när det kommer till e-handel. Gemensamt är deras köp av resor och evenemangsbiljetter. Kvinnor är dock mycket bättre på att köpa kläder och böcker medan männen har en ökad ledning när det kommer till dataköp och inköp av tv/dataspel. Även saker som elektronik till tele och hem köps mest av män.

Man har kommit fram till att god infrastruktur och tillgänglighet till internet leder till att öka de nationella ekonomierna. Det för alltså med sig mycket gott att handla på nätet. Och i Sverige ligger vi i topp. Vi anses ha den bästa infrastrukturen som möjliggör enkel åtkomst och betalning för varor och tjänster. Våra företag är också de bästa i världen på att ta sig till nya betalmetoder och ny teknik. I allmänhet ligger vår it-kunskap bland de bästa i världen. Dock fallerar vi på matematik och vetenskap där vi bara kammar hem en 27:e plats i Boston Consulting Groups världsomfattande studie.

 

Roger