Att betala på nätet

Idag finns säkrare system än någonsin förr när det kommer till transaktioner mellan kunder och företag på nätet. Marknaden är full av företag som erbjuder snarlika tjänster, vissa såklart bättre rent säkerhetsmässigt än andra. Att säkerheten överlag höjts, är dock ingen garanti för att du helt ska slippa råka ut för några problem, men det finns en del saker som kan hjälpa och som du själv bör tänka på för att minimera riskerna att råka ut för tråkigheter.

Stöld

Många människor som regelbundet handlar och köper tjänster på nätet gör det idag alldeles för lättvindigt och utan större skyddsnät. Om du tråkigt nog skulle råka ut för någon form av bedrägeri, är turligt nog bankerna många gånger benägna att hjälpa till, men det är samtidigt långt ifrån en självklarhet. Med vetskapen om att du faktiskt ständigt befinner dig i någon form av riskzon, om du som många andra handlat med kort på nätet, kan det vara bra att se över vad du själv kan göra för att i framtiden skydda dig på bästa sätt.

Skydda dina tillgångar

Allra flest bedrägerier på internet sker förmodligen genom så kallade kapade betalkort. Något man kan göra för att skydda sig, innan oturen väl uppenbarat sig och dina kortuppgifter blivit just kapade, är att koppla ditt betalkort till ett speciellt konto där du aldrig samlar dina pengar på hög. Du använder istället kortet och kontot på det sättet att du enbart för över den summan du behöver för att genomföra en direkt betalning. Var även noga med att se till att kortet är spärrat från möjligheten till kreditköp. Med dessa enkla åtgärder finns det helt enkelt inga större summor att komma över, en del i ett aktivt säkerhetstänk där du själv legat till grund för ditt eget skydd.

Alternativa betalningssätt

Många företag och branscher har börjat förstå vikten av att erbjuda sina kunder fler och säkrare betalningsalternativ. I framkant av denna utveckling ligger en bransch som minst sagt involverar stora pengaflöden i båda riktningar. Vi talar såklart om de stora spelbolagen på internet, med tjänster som poker och casino. Hos ett av de absolut största aktörerna (PokerStars) kan man exempelvis se en lång lista över alternativa betalningssätt, vid sidan om de vanliga kortalternativen.

Tjänster som PayPal, Neteller, eller Paysafe-kort, är alla exempel på fruktansvärt bra tjänster som alla uppstått ur ett behovssyfte och som vi tänkte tala lite mer om.

PayPal

PayPal är en tjänst som tillåter sina användare att både ta emot och göra betalningar genom denna. En stor fördel med PayPal är hur pass utbrett det numera är, något som självklart underlättar användandet. Som kund hos PayPal lämnar du enbart din kortinformation till företaget och slipper därefter göra så igen någon mer gång då du handlar. Det är lätt att förstå värdet i hur detta skyddar dig, då dina kortuppgifter finns hos PayPal och enbart där. Man erbjuder dessutom både ett köparskydd och ett säljarskydd, som kan komma att täcka hela det belopp som du annars själv fått stå till svars för, om det du handlat inte håller måttet, eller om en kund på något vis trilskas med en betalning.

PayPal

Neteller

Denna tjänst påminner i mångt och mycket om den som PayPal erbjuder, men det finns samtidigt en del saker som skiljer de båda åt. Neteller återfinns bland annat hos de flesta utav nätets stora spelföretag som betalningsalternativ, medan PayPal gör raka motsatsen. Neteller erbjuder dessutom möjligheten till fördelar för väldigt aktiva kunder och företag genom en form av VIP-system, som bland annat påverkar transaktionskostnaderna för användaren. Rent storleksmässigt rår man dock inte i nuläget på sin konkurrent, även om framtiden ser ljus ut för företaget.

Paysafecard

Europas mest använda tjänst för att redan på förhand betala något stavas Paysafe-kort. Precis som med PayPal, eller Neteller, skyddas härmed dina känsliga kortuppgifter, eftersom du helt enkelt betalar med ditt förköpta Paysafe-kort. Det är också perfekt för minderåriga som ännu inte har möjligheten till ett riktigt betalkort att köpa saker, till exempel olika dataspel, och står därför högt på många barns önskelistor. Med hjälp av Paysafe-korten slipper därför föräldrarna diskussioner med sina barn rörande utlåning av sina egna bankkort, något som enbart i sig underlättat för många.

 

Roger